Draakje Vurig: een verhaaltje over drukke hoog-sensitieve kinderen

Enkele weken geleden heb ik het al eens over het gedrag van je drukke hoog-sensitieve kind (HSK) gehad. In de eerste plaats om dit gedrag beter te begrijpen (want uiteindelijk start alles vanuit meer begrip). Maar vooral om je te helpen hiermee beter om te gaan.  Deze post kan je hier terugvinden.

Nu zijn er natuurlijk ook andere manieren om je kind te helpen om te gaan met haar drukke gedrag. Wij zijn een echt boekengezin (geen idee of dit een concept is dat echt bestaat maar bij deze). Ik heb hier al eerder eens geschreven over mijn passie voor boeken en dat (tot mijn grote vreugde) ook mijn kinderen bijna continu met hun neus in de boeken zitten. Getuige de vele kilo’s boeken die we wekelijks van en naar de bibliotheek versleuren…  Maar dat is een ander verhaal.

Omdat steeds meer en meer mensen openlijk uitkomen voor hun hoog-sensitiviteit, spelen de media hier graag op in. Of dit een goede zaak is, lijkt mij voer voor een andere blog :). Gelukkig heeft al die extra aandacht één groot pluspunt. Er worden steeds meer leuke boekjes voor kinderen uitgebracht rond het thema hoogsensitiviteit. De meest gekende boekjes voor HSK’ers zijn die van kabouter Langmuts. Een 4-tal mooie boekjes over een hoog-sensitief kaboutertje dat z’n weg zoekt in het kabouterbos. Nu zijn de Langmuts boekjes prima hulpmiddelen voor als jouw kind een eerder stille HSK’er is. Als je daarentegen een drukke HSK’er hebt rondlopen, zoals hier het geval is, dan zal zij zich niet echt kunnen inleven in de avonturen van kabouter Langmuts. Integendeel, het vooroordeel wordt eerder bevestigd dat HSK’ers rustig en verlegen zijn. En dat is niet het beeld waar jouw drukke HSK’er zich kan aan spiegelen.

Draakje Vurig: een verhaaltje over drukke hoog-sensitieve kinderen

Maar geen nood! Onlangs heb ik een supermooi boekje ontdekt: Draakje Vurig. En zoals de titel al doet vermoeden, is dit een boekje op maat van de drukke HSK! Het boekje gaat over een draakje dat precies weet wat hij wil en zich hier vol enthousiasme voor inzet. Als zijn inspanningen op niets dreigen uit te draaien, wordt duidelijk waarom hij Draakje Vurig heet… Het boekje wordt in ons gezin alvast met enthousiasme onthaalt. De jongste stelt er zelfs heel wat vragen over (zij is wat rustiger) zodat ze haar grote zus beter kan begrijpen.

Draakje Vurig: een verhaaltje over drukke hoog-sensitieve kinderen

Ikzelf heb ook mooie inzichten in mijn eigen gedrag gekregen. En als bonus heb ik eindelijk een manier gevonden om aan mijn kinderen duidelijk te maken wanneer het mij te veel wordt. Ik heb het al geprobeerd met ‘mama is moe’; wat eigenlijk niet helemaal correct is. ‘Mijn batterij is leeg’ of ‘mama moet opladen / tanken’:  dat verklaart dan niet echt waarom ik daarna redelijk uit mijn sloffen kan schieten…. Als ik nu zeg dat mama een beetje vurig wordt, is de link snel gelegd en laten ze me wel degelijk rustig bekomen!

Kortom: een leuk boekje voor jong en oud. Absoluut een aanrader als je samen met je kind op zoek wil gaan naar haar (of jouw) gebruiksaanwijzing.

 

Draakje Vurig‘ met tekst van Josina Intrabartolo en Janneke van Olphen, vormgegeven door Martine Goudappel en uitgegeven door Scrivo Media. Het is te koop in de courante boekhandels (richtprijs 12,95€).

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave