Een verhaaltje voor het slapen gaan

Mijn 2 schatjes hadden als baby ’s avonds rond een uur of 7 vaak last van onverklaarbare huilbuien. Van slapen geen sprake, tenzij buikje-buikje bij mama of papa. Nu was dat, achteraf gezien, allemaal eigenlijk heel normaal. Toch krijg je op dat moment visoenen dat je voor de rest van je leven elke avond met een kind op jou in de zetel ligt (slaapgebrek maakt dat je soms rare gedachtenkronkels krijgt 🙂 ). Na wat lezen en googlen, pikte ik de 3R’s op: Rust, Regelmaat en Ritme. En laat hoogsensitieve baby’s net daar heel goed op reageren! Nu zijn de 3R’s hier bij tijden ver te zoeken met een van nature “vrij” chaotische mama en papa (vandaar bijvoorbeeld onze weekplanner), één routine hebben we altijd gerespecteerd: het avondritueel.

Het is voor kinderen soms moeilijk om na een dag vol leren en spelen, hun brein tot rust te laten komen. Vaak blijven gedachten rondtollen in hun hoofd (getuige de soms zeer bizarre of bijna volwassen vragen of babbeltjes als ze in bed liggen). Een consequent volgehouden routine helpt in elk geval om het lijf van je kind het teken te geven dat het slapenstijd is. Nu wordt de vraag om naar boven te gaan nooit enthousiast onthaald (understatement … zelfs als ze al half omver vallen van de slaap). Maar omdat de routine duidelijk is en we hier zelden of nooit van afwijken, verloopt de rest van het avondritueel rustig.

Dus hoe ziet ons avondritueel eruit? Tanden poetsen, handjes wassen, pyjama aan en verhaaltje voorlezen in/op bed. Nu is het weinig ontspannend (noch voor kind noch voor ouder) als jouw baby met de pagina’s wil spelen of om de haverklap het boek toeklapt … Vandaar dat bij ons in het begin de baby in de wieg lag en wij op een stoel naast de wieg zaten. Zo vermijd je ook dat je baby meekijkt naar de tekeningen en zo onbedoeld nog wat extra prikkels krijgt. Pas later namen wij onze kindjes op schoot (en bij voorkeur in de schommelstoel!). En daarna: snaveltjes dicht en oogjes toe en naar dromenland. Ondertussen zijn mijn dochters heel zelfstandig in het avond-ritueel (dat steevast wordt uitgebreid met een beetje extra speeltijd). Toch komt nog elke avond de vraag of ze een verhaaltje krijgen. En zitten we daarbij gezellig samen op bed.

Laat ik het maar direct toegeven: ik ben een absolute boekenliefhebber. Ik heb een zwak voor boeken. En dan vooral deze met een mooie harde kaft, dik papier en mooie illustraties. Dus laat mij absoluut niet alleen een boekenwinkel binnenstappen of ik kom met 5 kilo boeken buiten … En eigenlijk al helemaal niet met mijn vriend erbij, want die doet ze mij iets te graag cadeau. Maar blijkbaar heeft het toch geholpen om hun interesse te kweken in boeken. Wij vinden onze kinderen hier regelmatig rustig in (of achter) de zetel met hun neus in een boek of strip.

Door de jaren hebben we al heel wat verhalenboeken versleten (en ook strips doen het goed om voor te lezen!). Dit zijn onze absolute favorieten.

  • “Een koffertje vol dromen” van Mariette Vanhalewijn en tekeningen van Jaklien Moerman.

    Verhaaltje voorlezen "Een koffertje vol dromen"Verhaaltje voorlezen "Een koffertje vol dromen" Verhaaltje voorlezen "Een koffertje vol dromen"

Ik had dit boek vooral uit jeugdsentiment gekocht, en vooral mijn oudste dochter is er gek op. Gedurende meer dan 1 jaar, heb ik elke dag uit dit boek voorgelezen. En nog steeds vraagt ze om er nog eens uit voor te lezen. Ik vind dit echt een pareltje vol met meeslepende verhalen. Verhalen uit een wereld waar kinderen alles kunnen. Waar iedereen telt en dromen echt wel uitkomen, zolang je er maar in gelooft.

Een meisje dat graag schildert en tovertuinen maakt, waar je echt kan in wandelen. De wind die wil gezien worden en dwarreldieren maakt. Een vossenpelsje dat een echte vos blijkt te zijn. En mijn absolute favorieten: Gaatjes in de Hemel en Zilveren Volgels.

Verhaaltje voorlezen "Een koffertje vol dromen"

Gaatjes in de Hemel gaat over een meisje dat het kind is van de zon en de maan, en de sterretjes als vriendjes heeft. Maar toch wil ze graag naar de mensenwereld.

 

 

 

Verhaaltje voorlezen "Een koffertje vol dromen"

 

Zilveren Vogels gaat over een oude man aan zee, die met een schaar en papier zijn eenzame wereld bevolkt.

  • “Het magische verhalenboek” van Walter Oliviers met tekeningen van Gerd Stoop

    Verhaaltje voorlezen "Het magische verhalenboek"Dit boek is lang het favoriete boek van mijn jongste geweest. Een prachtig verhalenboek vol met elfen, trollen en éénhoorns. Van boselfen, bloemenelfen, vlinderelfen, paddenstoelelfen tot waterelfen en grotelfen. Mooie en spannende verhalen met kleine, fijne maar moedige elfjes. Geïllustreerd met leuke en vooral mooie tekeningen. Het verhaaltje De Verdrietige Eénhoorn is favoriet bij mijn (paardengekke) dochter.

    Verhaaltje voorlezen "Het magische verhalenboek"

  • “Betoverende Sprookjes: Acht bekende verhalen die hun magie nooit verliezen”   Parragon Books Ltd

Verhaaltje voorlezen: "Betoverende sprookjes"

Een verhalenboek met 8 bekende verhalen op kindermaat: Het Peperkoekmannetje, Assepoester, Goudhaartje en de drie beren, Roodkapje, Sneeuwwitje, Doornroosje, Hans en Grietje, en Drie kleine biggetjes. Een boek dat beide dochters leuk vinden en waar ook best wat ruzie werd om gemaakt. Getuige de nogal erbarmelijke staat van het boek. Laten we zeggen dat ik allang blij ben dat we alle pagina’s nog hebben. En dat er plakband bestaat…

Verhaaltje voorlezen "Hans en Grietje" De tekst van de oorspronkelijke sprookjes werd in dit boek serieus ingekort en in dialoogvorm gegoten. Dat maakt dat dit boek zich uitstekend leent om voor te lezen met verschillende stemmetjes.

 

 

Verhaaltje voorlezen: "De drie biggetjes"

Alleen oppassen bij de grote boze wolf… Bij te enthousiast gegrom durven ze nogal eens serieus verschieten 😉 . En het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze er nachtmerries van krijgen.

 

 

 

Wat zijn jullie favoriete verhalenboeken? Alle suggesties zijn hier welkom 🙂

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Eén antwoord op “Een verhaaltje voor het slapen gaan”

Reacties zijn gesloten.