17 tekenen van overprikkeling bij mijn kids (en mezelf)

Tekenen van overprikkeling
Op de schaatsbaan (Roos)

Eén van de grootste struikelblokken voor hoogsensitieve personen is over-prikkeling. De hersenen van HSP’ers zijn veel gevoeliger voor prikkels en die informatie wordt ook op een diepgaandere manier verwerkt. Te veel prikkels zorgen voor een kortsluiting, de hersenen gaan in over-drive. En dat kan zich op verschillende manieren uiten. In ons gezin, met 3 HSP’ers, zijn dit de meest voorkomende tekenen van een kortsluiting in de hersenen aka overprikkeling:

 1. Als een zot hyperactief rondlopen: als één van mijn dochters dit gedrag vertoont, kan ik alleen maar denken: oh mijn god, steek die NU in bed. Dat terwijl anderen (lees: vooral de grootouders) iets hebben van: allé die is nog helemaal niet moe! En die zou van u moeten gaan slapen?
 2. Denk aan nr. 1 en voeg naar keuze luid gillen of hysterisch lachen toe… .
 3. Hartverscheurend huilen om schijnbaar niets (hier heb ik er al eens over geschreven).
 4. Heel stil in een hoekje zitten, bij voorkeur onder een dekentje.
 5. Neem nr. 4 en voeg toe: op duim of andere vingers zuigen. Optioneel: knopen in de haren draaien, haar in de mond en/of doudou vasthouden.
 6. Naar analogie met nr. 4 en een stapje verder: bijna apathisch gedrag, prikkels worden niet meer geregistreerd. Lijkt een beetje op staren in de verte.
 7. Vooral na een schooldag: thuis onmiddellijk ruzie zoeken met zus/hond/kat/mama, afhankelijk van wie het eerst in de buurt komt. Of afhankelijk van wie het eerste en het felste reageert. En dus waarschijnlijk ook al overprikkeld was – vuurwerk verzekerd!
 8. Punt 7 ook van toepassing in het weekend na te lang en te intensief spelen met zus of papa. Of een overvolle kalender.
 9. Nors, bitsig, geprikkeld  😉 , kortaf zijn (zowel voor de dochters als voor de mama…).
 10. Buikpijn of ‘ik voel mij niet lekker’.
 11. In slaap vallen in de auto of op de schoot: dit is iets wat ze al een tijdje niet meer doen, tenzij ze overprikkeld zijn.
 12. Onhandig worden (sneller vallen, ergens tegen lopen), waarna de ontlading kan plaatsvinden in een hartverscheurende huilbui… .
 13. Kleding die kriebelt, knelt, niet goed zit. Dit is sowieso een aandachtspunt voor hoogsensitieve kinderen. Voor mijn jongste is dit minder een dagdagelijks probleem geworden maar eerder een teken van overprikkeling. Denk: sokken die pijn doen,  kriebelen, of waarvan de bovenkant tegen haar tenen knelt. Schoenen die knellen, mouwen van t-shirts die slecht zitten. Een jas moeten aandoen met een trui onder (soms een echte ramp in de winter…). Standaard oplossing: ik koop uit principe alle kledij minstens 1 maat te groot (voor zover dat een zicht is uiteraard): probleem grotendeels opgelost!
 14. Pijn aan de rug / blokkage in de schouders (voor de mama dan).
 15. Op elke suggestie voor activiteiten standaard nee antwoorden, want “dat kan ik er nu echt niet meer bij hebben”… (opnieuw voor de mama…).
 16. Sudoku’s oplossen: ik heb de neiging om in mijn hoofd te kruipen bij overprikkeling, hierover later meer… .
 17. Hoofdpijn, opgejaagd gevoel, stress. Tot zelfs draaierig worden en het gevoel dat je gaat flauw vallen. Dit gelukkig enkel maar bij de mama en in situaties met heel veel mensen en heel veel verschillende prikkels (geluid en licht). Denk kermis of concert.

Hoe uit overprikkeling zich bij jou/jouw kinderen?

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave