Creëer structuur voor je kids met een weekplanner

Al van sinds ze klein waren, heb ik aan den lijve ondervonden dat mijn kinderen moeite hebben met veranderingen. En dan bedoel ik niet de grote veranderingen zoals verhuizen of de eerste keer naar de crèche gaan. Dan bedoel ik die kleine fluctuaties in het dagdagelijkse ritme. Iets wat wij als volwassenen afdoen als insignificant, niet van tel, deel van het leven. Iets wat vooral voor HSP kinderen veel onzekerheid brengt. Ze geraken uit hun normale doen.

Iets waar wij in het begin echt mee geworsteld hebben: wie doet wie naar school en/of crèche en welke activiteiten hebben we deze week. Dit is voor ons lang een puzzel geweest, want we werkten allebei fulltime. Mijn vriend wisselde al eens van opdrachtgever en dus van werklocatie, en ik werkte regelmatig van thuis. Het was dus elke week een wisseling in wie ze ’s morgen kon afzetten en wie ze kwam ophalen.

Vooral het moment dat mijn oudste startte met de kleuterschool was een kantelmoment. Aangezien er slechts 18 maanden zijn tussen mijn 2 (b)engeltjes, was de periode nadat mijn oudste naar school ging en mijn jongste gewoon nog naar de crèche zeer moeilijk. Daarnaast zijn onze kindjes rond die leeftijd ook gestart met dans- en zwemles. Die, zoals elke ouder wel weet, niet altijd elke week doorgaan. Tel daarbij die éénmalige (veel voorkomende) gebeurtenissen zoals familiebezoekjes, verjaardagsfeestjes, babysitten op woensdagnamiddag, enzovoort en de structuur was bij ons ver zoek.

En in de plaats van continue te moeten uitleggen wie wie ging afzetten en wat er te doen was in het weekend (wat ze uiteraard nooit konden onthouden wegens nog kleuter/peuter en wat hen heel onrustig maakte) heb ik voor hen een weekplanner gemaakt. Een goede gelegenheid voor de mama om een beetje creatief bezig te zijn, en klaar op een namiddag. Dit bord heeft ons huishouden alvast stabieler gemaakt.

Onze weekplanner: een week in een oogopslag
Tadaah!! Onze weekplanner: een week in een oogopslag
Wat heb je nodig voor jouw weekplanner?
  • Een magnetisch bord (of een oud prikbord en een stuk stof). Mijn bord is 60cm op 40cm en ruim voldoende voor 2 kindjes. Ik heb het bij de Ava gekocht, maar je kan het ook vinden bij Ikea, Dreamland, Hema etc.
  • Washi tape *.
  • Lamineerapparaat – optioneel, het maakt de plaatjes wel steviger (het mijne komt van bij de Hema, was spotgoedkoop en is gewoon handig om in huis te hebben met 2 koters…). Je kan de afbeeldingen ook gewoon op een stukje karton plakken.
  • Foto’s van je gezin en de familieleden of vrienden die je het vaakst ziet (denk aan grootouders, meter/peter, vaste babysit….). Plus foto’s/afbeeldingen van de voornaamste activiteiten: crèche, school, zwemles, turnles, feestje…. Of laat je kinderen sommige activiteiten zelf tekenen (zie het bord hierboven op zaterdag: een kassa voor de boodschappen – zolang het voor de kinderen duidelijk is 🙂
  • Dagen van de week: ik heb mijn dagen gebaseerd op de structuur die ze op de kleuterschool gebruiken ** (bv deze van Jules klasje). Ook altijd handig om de concepten gisteren, eergisteren enzovoort uit te leggen.
  • Rol magneettape (Ava) – of hergebruik magneten die je nog hebt. Of velcro als je stof gebruikt op je bord.
  • Magneetje naar keuze om Vandaag aan te duiden.

*Washi tapeWashi-tape is gemaakt van rijstpapier en bestaat in alle mogelijke kleuren en met vele mooie motiefjes. Je kan het scheuren, erop schrijven en gemakkelijk verwijderen. Onontbeerlijk als je graag knutselt, heb er ooit zelfs eens een verjaardagskaartje mee gemaakt. Ik gebruik het regelmatig om mijn agenda op te fleuren. Overal te vinden, de mijnen komen vooral van bij Hema en Ikea en zijn verboden terrein voor mijn kinderen… (wegens anders direct op)

** Met z'n allen!:
"Maandag zwaai ik naar de maan
Dinsdag zie ik dino gaan 
Woensdag is van woef waf hond 
Donderdag gaat de donder rond
Vrijdag mag mijn vriendje komen 
Zaterdag zaag ik 100 bomen
Zondag lig ik in de zon
En de week is om!"
Aan de slag!

Stap 1: indien gewenst, versier je bord naar keuze (met washi-tape, stof of verf).

Stap 2: maak een weekindeling op je bord: 7 dagen, eventueel met indicatie van namiddagen. Gebruik washi-tape om de indeling af te plakken.

Stap 3: print alle foto’s en afbeeldingen af. De foto’s en afbeeldingen bij mij zijn ongeveer 4 cm op 4 cm. De foto’s van mijn kindjes zijn wat groter (8cm x 8cm). Denk eraan dat je sommige foto’s best meerdere keren print (bv mama en papa heb ik in 10-voud; de grootouders, die vaak komen babysitten 2 maal, de afbeeldingen voor school/crèche 5 maal).

Stap 4: lamineer de foto’s en afbeeldingen of kleef ze op een stukje karton.

Stap 5: bevestig een stukje magneettape of velcro aan de achterkant van de  afbeeldingen.

Stap 6: hang je weekplanner op een voor je kinderen goed zichtbare plaats. Bij ons hangt het in de buurt van de eettafel.

Stap 7: spreek af met je kinderen wie de weekplanner opvult en (zeeeeeer belangrijk!!!!!) wie het magneetje elke dag op vandaag mag hangen.

Stap 8: vervolledig de week (in het begin samen met je kinderen). Door een magneet hoger of lager te hangen geef je aan of activiteiten in de voormiddag of namiddag plaatsvinden.

Stap 9: naai / haak / koop een zakje waar je de niet-gebruikte magneten opbergt.

Het voordeel van deze weekplanner is dat het heel simpel in opzet is en je het volledig aan de noden van je kids kan aanpassen. Je kan gemakkelijk een magneetje bijmaken als de wereld van je kind evolueert. En omwille van het gebruik van afbeeldingen is dit bord heel geschikt voor peuters / kleuters en voor beelddenkers.

 

In het begin hadden we de gewoonte dat we samen op zondagavond de volgende week vervolledigden en dan wisten de kids direct wie door wie werd gebracht, welke grootouder op woensdag kwam oppassen, of er vakantie was enzovoort. Tijdens de vakantie gebruiken we het bord ook zodat ze weten of mama en/of papa thuis zijn, of er kamp is of niet.

Het gebruik van dit bord heeft bij ons heel duidelijk geholpen om de nodige structuur te brengen en gaf ’s morgens veel minder aanleiding tot problemen bij het afzetten aan school omdat het duidelijk was. Nu de kinderen wat ouder zijn, en ik van thuis werk, wordt het bord minder intensief gebruikt. En dus heb ik een make-over gepland. Hierover later meer!!

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Eén antwoord op “Creëer structuur voor je kids met een weekplanner”

Reacties zijn gesloten.