Bananenbrood – de gezonde versie

In mijn zoektocht naar een gezonder lijf, ging ik op zoek naar snelle en simpele ontbijtideeën die passen bij mijn gewijzigde levensstijl. Voeding dat lactosevrij is, vrij van geraffineerde suikers en bij voorkeur zonder tarwe.  En aangezien ik ’s morgens moeite heb om op te staan (ochtendhumeur….), was snel en makkelijk een voorwaarde zodat ik samen met de kinderen rustig aan tafel kon zitten om de dag goed te starten (het goede voorbeeld geven, weet je wel…).

Ahum, dat was het plan in elk geval… Het samen aan tafel zitten is er niet echt van gekomen (net zomin als het ‘rustig’ fenomeen…). Maar, ontbijten doen we nu elke dag. En dus komen die snelle recepten toch van pas. Ik heb hier al eens geschreven over mijn top 4 van snelle ontbijtjes. Met vermelding op nr. 1 (na de koffie dan toch) het bananenbrood. Onderstaande recept is gebaseerd op het Hippy Banana Bread van de blog Shutterbean.  In een gezondere make-over.

Wat hebben we nodig: Ingredienten
 • 1 cup amandelmeel
 • 1/2 cup meel naar keuze: zowel maismeel, boekweit en speltmeel werken prima in dit recept. Je kan het dus naar keuze glutenvrij maken.
 • 1 zakje bakpoeder (7g) of 2 koffielepels
 • 1 koffielepel zout
 • 1/2 koffielepel kaneel of speculaaskruiden
 • flinke snuf gember (optioneel)
 • 1/4 cup olijfolie of andere plantaardige olie naar keuze
 • vanille extract (optioneel)
 • 2 eitjes
 • 3 à 4 rijpe bananen: omdat er in dit recept verder geen geraffineerde suiker zit, zorgen de rijpe bananen voor de zoete smaak (en anders zou je die toch maar in de vuilbak kieperen, win-win!)
 • 1/2 cup gehakte noten naar keuze (denk walnoten, cashewnoten, amandelen, pecannoten… kan ook een mengeling zijn)
 • 1/2 cup gedroogd fruit in stukjes (abrikozen, rozijnen, mango, ananas…) – optioneel
 • 1 cup zaden (ik neem meestal een mengeling van pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad en hennepzaad)
Bereiding

Neem 2 mengkommen (medium tot groot). Meng in de kleinste kom de melen, het bakpoeder en de kruiden. Zet opzij. Meng in de grote kom de (olijf)olie met de 2 eitjes. Prak ondertussen de bananen (of zet je kinderen aan het werk) en meng ze onder het olie-ei mengsel.

En dan is het een kwestie van droge ingrediënten bij natte ingrediënten en even mengen. Voeg daarna de noten, zaden en gedroogd fruit toe. Mengen tot het een mooi geheel is (niet te overijverig, er mogen best klonters inzitten). Tenslotte in een cake- of broodvorm storten (oftewel goed geolied ofwel met bakpapier).

Ik bak dit bananenbrood in de oven op 170°C (hetelucht, mijn oven is wel nogal enthousiast, op 180°C of meer brand alles aan….), zo’n 55 – 60 minuten. Even testen of een prikkertje er proper uitkomt, en laten afkoelen (op een rooster).

Bananenbrood
Tadaaah: Bananenbrood

Als je het recept een paar keer hebt geprobeerd, maak je dit in een handomdraai. Varieer vooral met de ingrediënten! Mijn oudste vindt het bananenbrood bijvoorbeeld niet lekker met gedroogde abrikozen (wat vooral aan de textuur ligt aangezien ze gedroogde abrikozen zo wel vlotjes opeet). Dus maak ik het af en toe ook zonder gedroogd fruit.

Bewaren in een luchtdichte doos of in bakpapier in de ijskast voor een 4-tal dagen. Kan ook ingevroren worden.

Smakelijk!

SaveSave