4 snelle en gezonde ontbijtjes voor drukke mama’s en papa’s

Laat ik eerlijk zijn, zelfs nu ik thuis werk en in principe zeeën van tijd heb, lukt het me vaak niet om ’s morgens gezond te ontbijten. Het is hier altijd haasten om de kinderen gevoed, proper aangekleed en met alles in de boekentas (en best ook de boekentas mee….) op tijd op school te krijgen. (lees: ik heb moeite om ’s morgens op te staan – lees: gigantisch ochtendhumeur). En dan kom je terug thuis (in mijn geval) of op het werk en denk je: “ik heb nu echt geen tijd om te eten!” of “ik heb reuzehonger, wat kan ik zo in mijn mond stoppen?” (en neen, koffie telt niet als eten, hoewel het voor mij een essentieel onderdeel is van de ochtend).

De oplossing? Hier mijn top 4 gezonde en snelle ontbijtjes die tijdens de week (en vaak ook in het weekend) mijn redding zijn. Eerlijk, het vraagt wat voorbereiding. Iets wat prima te doen valt in het weekend of de avond ervoor. In ruil heb je een snel en gezond ontbijt, de energie krijg je er gratis bij!

Noot: test naar believen op je kinderen 🙂 Voor de extra energie van deze laatsten kan de auteur niet aansprakelijk worden gesteld.

 

1 Mijn absolute nummer 1: bananenbrood

Ik heb jaren geleden eens een bananenbrood gebakken, maar ik vond er niets aan. Zwaar teleurgesteld omdat het eigenlijk gewoon een cake was met bananen. Niet slecht, maar toch niet mijn ding (en noem het dan gewoon bananencake en niet bananenbrood – managing expectations people!).

Tot ik een paar maand geleden via één van mijn favoriete blogs Shutterbean een recept tegenkwam voor “Hippy Banana bread”. Een bananenbrood vol met noten, zaden en gedroogd fruit. Super gemakkelijk recept, klaar in no time en je huis ruikt heerlijk naar warme banaan…. En mits wat aanpassingen aan het oorspronkelijke recept, glutenvrij en vrij van toegevoegde suiker!  Recept volgt!

Oh ja, smaakt ook heerlijk als je enkele sneetjes even onder de gril legt… Kan ook ingevroren worden als je het volledige brood niet binnen de 3 dagen kan opeten (sowieso bewaren in de ijskast). En doet het ook prima als snack als je wat extra energie nodig hebt.

2 Een vaste waarde in dit huishouden: het fruitontbijt
Pascale Naessens: Fruitsalade met kokosmelk en zaden

Jawel, dankzij Pascal Naessens (wiens boeken ik allemaal heb, behalve haar laatste, hint 🙂 ), eet ik regelmatig vers fruit met yoghurt bij het ontbijt. En de variaties zijn eindeloos. In de winter heb ik een voorkeur voor warm fruit (wat beter is voor je spijsvertering, zeker voor de koukleumen onder ons…): warme appeltjes of peertjes met kaneel, gember en komijn; gebakken banaan, licht gegrilde ananas met wat munt (ok, deze laatste is niet echt snel, maar wel overheerlijk….). In de zomer, wat je maar in huis hebt!!! 3 à 4 stuks is voldoende. Fruit uit de diepvries is ook prima, wel de avond ervoor eraan denken om het te ontdooien in de ijskast.

Combineer het fruit ook met een flinke lepel (of 2-3…) yoghurt: gewone yoghurt of amandelyoghurt of kokosyoghurt of voor de ultieme luxueuze variant: kokosroom uit blik…. (eerst een aantal uur in de ijskast, dan blikje open en enkel het harde gedeelte uitscheppen en even doorroeren – het waterige kan je opdrinken of in een smoothie gooien).

Als laatste flink bestrooien met noten, zaden en pitten; en klaar is je prachtig vitamine- en mineralen-bommetje! En heel eerlijk, dit ontbijt houdt mij makkelijk verzadigd tot de middag.

Het nadeel van dit ontbijt is wel dat het tijd vraagt. Voor mezelf lukt dit nog om het tijdens de week snel klaar te maken. In het weekend en voor 4 personen ben je hier toch snel 20 minuten mee bezig.

3 Granola!!

Het nieuwe modewoord op de meeste foodblogs maar ze hebben gelijk…. Granola (cruesli / krokante muesli) is super makkelijk te maken. Je kan het lang bewaren  in een goed afgesloten pot op een donkere, koele plaats. Je kan het ook kant en klaar kopen, lees dan wel even de ingrediëntenlijst door – vaak bevatten ze redelijk wat snelle suikers.

Hoe maak je het? Verzamel ongeveer 200 gr. havermoutvlokken en/of andere granenvlokken, ongeveer 200 gr. gehakte noten, pitten en zaden, een beetje vloeibare zoetstof ( 2 eetlepels, bij voorkeur ahornsiroop of iets dergelijks – gebruik liever geen honing want dat is niet echt bestand tegen hoge temperaturen) en wat neutrale olie (1,5 à 2 eetlepels, ik gebruik meestal kokosolie). Eventueel nog wat kruiden erbij (zeezout, kaneel, speculaaskruiden, gember…). Alles mengen, uitspreiden op een bakplaat en in de oven op 100 à 120°C voor ongeveer 30 à 40 minuten. Als je granola goudkleurig is en krokant, is het klaar! Blijf wel in de buurt, om regelmatig alles eens om te scheppen. Eens de granola afgekoeld is, kan je nog wat in stukjes gesneden gedroogd fruit toevoegen zoals rozijnen, abrikozen, dadels, banaan, kokosschilfers, mango, ananas, wat je maar lekker vind. Alles in een pot en klaar!

Granola kan je zo eten uit het vuistje (eventueel gemengd met wat extra noten of gedroogd fruit), of mengen met wat yoghurt, of als topping op je fruitontbijt. Mijn kinderen eten het regelmatig als extraatje bij hun cornflakes (met melk). Het leukste is dat je de samenstelling zelf in de hand hebt, en dat je eindeloos kan variëren.

Let op: als je kleine kinderen hebt, zorg er dan wel voor dat je de noten voldoende klein hakt.

Inspiratie nodig?
Granola
Granola
  • De bovenste is de mango en paranoten granola van Deliciously Ella.  Deze heb ik 2 weken geleden gemaakt (zonder dadelsiroop want dat heb ik niet en minder ahornsiroop, ik heb het liever niet te zoet) – werd hier goed gesmaakt!
  • Ook België’s eigen raw food chef Julie heeft een superlekker granola recept met quinoa in haar nieuwste boek: Easy Vegan met Julie (is de moeite!). Gelukkig dat mijn dochters niet doorhadden dat hier quinoa in zat want dat lusten ze zogezegd niet… De pot was in elk geval heel snel leeg 🙂
4 Overnight oats

Dit is misschien nog het makkelijkst, en opnieuw superlekker en gezond.

Overnight oats met geprakte banaan, enkele cashew en pecannoten en hennepzaad
Overnight oats met geprakte banaan, enkele cashew en pecannoten en hennepzaad
Overnight oats met walnoten en blauwe bessen
Overnight oats met walnoten en blauwe bessen
Dit heb je nodig:
  • Een pot met een goed sluitend deksel: een propere bokaal van confituur is prima; als je het graag meeneemt naar het werk is een potje type Sistema handiger
  • 40 à 50 gram havermout (gewone instant havermout wordt een papje; neem stevige havermoutvlokken, kijk hiervoor op de verpakking voor de kooktijd: meer dan 10 minuten dan zit je goed). Kies voor de glutenvrije variant indien nodig of quinoa – of boekweitvlokken
  • 1 eetlepel chiazaad (voor de liefhebbers, kan je ook weglaten)
  • 1 eetlepel cacao-poeder (voor de liefhebbers, bij voorkeur een variant zonder suiker, zoals raw cacao)
  • 200 ml melk (gewone of plantaardige) – ik verkies de laatste tijd kokos-rijst melk (denk palmbomen, zon, fris briesje door je haar…). Een versgeperste sinaasappel, pompelmoes of wat appelsap kan ook! En voor de puristen onder ons: jawel, met water lukt het ook
  • Extra’s: alles waarvan je denkt dat het lekker is met havermout: een lepel (of 2) notenpasta, granola, stukjes pure chocolade, gedroogd fruit, vers fruit, noten, zaden, geraspt worteltje, geraspte komkommer (goed uitknijpen), geraspte venkel….
Bereiding:

Doe alles in je pot behalve de extra’s, meng goed (of schud, denk cocktailshaker) en plaats in de ijskast ‘overnight’. ’s Morgens neem je gewoon je ontbijt zo mee ofwel, als je 2 minuten tijd hebt, voeg je nog wat extra’s toe, mengen en klaar!

Je ontbijt blijft tot 5 dagen goed in de ijskast, dit kan je dus ook op een zondagavond klaarzetten voor de rest van de week.

 

Wat eet jij zoal als ontbijt? Ik hoor het graag als je één van deze ontbijtjes hebt uitgeprobeerd.

Smakelijk!

SaveSave

Eén antwoord op “4 snelle en gezonde ontbijtjes voor drukke mama’s en papa’s”

Reacties zijn gesloten.